Новите бронирани машини ще ни струват над 1,46 милиарда лева

0
1121

Новите бронирани машини за пехотата, които правителството е на път да купи, може да струват повече от одобрената от парламента сума от 1.46 млрд. лева. Това са очакванията на депутати от ресорната парламентарна комисия, както и сред фирмите участващи в търга за доставка.

До 16 декември 4-те селектирани дотук фирми трябва да подадат офертите си. От тях ще бъдат избрани две и след изпитания и стрелби ще бъде избран доставчикът. Процедурата е за покупка на 150 бронирани машини за пехотата, пълно въоръжение и екипировка към тях. От тях 90 ще са бойни машини, а 60 – спомагателни, пише OFFnews. Очакванията в парламента са първо да бъде върнат за корекция на цените във възходяща посока проектът за строеж на два бойни кораба, който сега е на стойност 820 млн. лв. без ДДС. Три фирми подадоха оферти още през пролетта, но до ден днешен няма обявен победител. Това се случи и при покупката на Ф-16. Сумата за покупка на 8 самолета в одобрения от парламента проект беше 1,5 млрд. лв. и то на изплащане, а в крайна сметка бяха преведени 1,2 млрд. долара.

До две седмици военните трябва да изберат машини от 4 достигнали до този етап производители – ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцария). За фаворит, на този етап се смята машината PIRANHA IFV на GDELS.

В петък стана ясно, че GDELS ще участват в търга заедно с израелската държавна оръжейна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. Rafael произвежда куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и други. От “купола”, въоръжението и цялостната система зависи голяма част от цената на машините. Представителят за България на Rafael Ивайло Пифер, полковник Моше Елазар, директор Сухопътни и Военноморски сили и регионалният старши директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа Изар Сахар Представители на Рафаел, с които OFFnews разговаря също очакват сумата за машините да бъде увеличена.

Полковник Моше Елазар, директор Сухопътни и Военноморски сили на Rafael уточни, че не може да говори от името на GDELS. “От наша страна ние направихме всичко възможно за да влезем в бюджета. Ние нямам видимост върху целия проект и бюджета му, а само върху нашата част от проекта”, каза Елазар. Южар Сахар мисли, че в края на краищата цената ще се доближи до изискванията на армията. “Ако ние изстискаме малко и другата част изстиска малко ще се стигне до съгласие. Трябва да се намери решение между GDELS, Rafael и правителството.” “Вярвам, че сме на правилният път и ще има добра воля и от двете страни”, добави полковник Елазар. Той изтъкна, че компанията му предлага цялостни решения, а ракетите Spike са на въоръжение в 34 страни, 20 от които са в НАТО и Европа. Компанията наскоро е подписала договор за доставка с Германия за 11520 ракети Spike “Не идваме да продаваме, идваме да оставим своя отпечатък. Във всички страни оставаме наследство в индустрията. Ние предлагаме система на системите”, каза полковник Елазар. Той допусна възможността и други производители на бронирани машини да предложат в търга Spike.

Полковник Елазар смята, че изискванията към въоръжението, заложени в търга от специалистите на Министерството на отбраната са на много високо ниво. “Те са доведени до върха и така трябва да бъде, тъй като тези изделия ще се ползват 40 г. Когато анализирахме изискванията и се опитахме да им отговорим, понякога ни беше трудно. Не са направени компромиси в нищо. Нашите уважения”, каза той. Aко компанията бъде избрана да участва в търга възнамерява да включи български компании в производството повече от 20% от обема на работите, каквото е изискването и почти са завършени разговорите с български 4 компании. “Ние не спираме до тук, искаме не само да се свърши работата, а искаме тук да остане познание, инженери, инструктори”, каза полковник Елазар.

“Голяма част от производството, като комуникациите, финалното асамблиране ще се прави в България. Най-важното е, че доживотната поддръжка ще се прави в България”, добави Сахер.

Бащата на полковник Моше Елазар е роден в България, той е израснал с историите за спасяването на българските евреи и голяма част от родата му говори български.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име