Проф. Гечев: БСП няма решение за Цацаров, всеки ще гласува по съвест, аз ще се въздържа

0
745
Проф. Румен Гечев

„Прокуратурата е изключително важно звено, определящо за целия механизъм за работата на съдебната система. Няма как да сме доволни от ефективността ѝ, мнението ни съвпада и с оценката на европейските институции. Ние сме посочени като страната с най-голяма корупция“. Това каза ефира на Канал 3 проф. Румен Гечев от БСП.

„Очевидно трябва да има Велико народно събрание. Право е на президента да свика такова. Съдебната система поради липса на капацитет или умишлено не се справя. Панацеята е не къде се намира прокуратурата, а колко добре работи с останалите институции“, каза още Гечев.

„За нашата действителност прокурорът няма да е добър ход да е част от правителството. Ние предлагаме прокурорът да е подопечен на парламента и да има отчетност. Без да бъде зависим. Странна е възможността на българската прокуратура да може да спре прокурорска проверка, да прекрати дело. Тоест прокурорът може да се изкуши да закрие съдебна процедура, която би могла да завърши с осъждане на едно лице“, обясни Гечев.

„Няма решение на групата за Цацаров, всеки ще гласува по съвест. Не оспорвам неговите качества, добър професионалист е. Имам резерви във връзка с това, че сме най-корумпираната държава в ЕС. Вината не е само в прокуратурата. Не съм доволен моята страна да е най-корумпирана, чуждите инвеститори ни заобикалят заради това. Не съм доволен от работата на прокуратурата. До момента КПКОНПИ не прави нищо. Ще се въздържа от гласуването, но ще гледам делата“, заяви Гечев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име