Маргарита Попова за избора на Гешев: Не очаквах криза. Президентът изпълни задълженията си

0
705

Мястото на прокуратурата в момента категорично е там, където се намира тя сега. Това заяви бившият вицепрезидент и правосъден министър Маргарита Попова.

Тя обясни по БНТ, че прокуратурата е в съдебната власт, за да бъде политически неутрална, независима и да се гарантират правата на гражданите.

„Аз не очаквах да се случи това, към което го призоваваха някои представители на нашето общество. Не очаквах криза“, каза Попова по повод подписания от президента Радев указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Тя е била уверена в това, че президентът ще изпълни своето конституционно задължение.

„По начало, властта в прокуратурата или в която и да е институция, което е носител на държавната власт, би могла да се критикува когато има злоупотреби с власт. Така че, не може от днес за след седем години да се каже, че има много власт и тя трябва да се ограничи“, каза Попова.

Тя обясни, че властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо, за да се изпълнява основната функция. Методите, чрез които можем да се предпазим според нея, са самоконтрол и писаните правила, които предписват механизми за контрол върху една личност, управляваща мощна институция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име