Джеймс Пардю: България е далеч от падане на визите за САЩ, пропита е с корупция

0
619

Посланикът на САЩ в България 2002-2005 година Джеймс Пардю коментира срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

„Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция“, каза Пардю пред БНР.

„Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени“ добави той.

Той допълва, че би искал САЩ и ЕС да влияят повече на България за решаване на тези проблеми.

„Трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията“, допълва той.

Именно заради тези проблеми България е далеч от отмяна на визите. Ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса“, коментира Джеймс Пардю.

Бившият американски посланик в България счита, че срещата, до голяма степен е в отговор на покупката на изтребителите Ф-16.