„Сбогом, беше голям мъж!“ и „Театърът и киното вече няма да са същите“ (ВИДЕО)

1
972

Цялата нация се покроси от смъртта на един от най-великите актьори Стефан Данаилов.

Това бе един от най-добрите актьори и един от най-вдъхновяващите хора.

Дори и депутат (от БСП), той призоваваше от парламентарната трибуна: „Нека бъдем хора“.

В едно от последните си изказвания от трибуната, той се бореше за онкоболните и пряко заяви, че е болен, като трогна както депутатите, така и обществото. 

Вижте във видеото

Да постъпим най-човешки – да дадем парите за здраве

„Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен“. Това каза народният представител от ПГ на #БСПзаБългария“ Стефан Данаилов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на #НЗОК за 2018 г. Той подчерта, че не обича остър тон, когато става въпрос за човешки живот. „Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.Данаилов подчерта, че в залата има лекари и хора с такова заболяване. „Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест“, каза още той и предложи депутатите да се разделят на две групи, които да се разходят из софийската онкология и националната хематология. „Да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, които опитват всичко и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, предложи той. Данаилов припомни, че като народни представители са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест. „Едва ли ще нарушим толкова страшно бюджета и ще съсипем държавата, както казват #ГЕРБ, ако дадем тези 25-30 млн.лв.“, коментира народният представител. „Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което, не дай си Боже, ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, призова Стефан Данаилов.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в Четвъртък, 14 декември 2017 г.

 

И неговите реплики в киното и театъра ще останат вечни. 

Той е играл в стотици филми: „Следите остават”; “Инспекторът и нощта”; “Понеделник сутрин”; “Мълчаливите пътеки”; “Морето”; “С дъх на бадеми”; “Първият куриер”; “На всеки километър”; “Князът”; “Черните ангели”; “Няма нищо по-хубаво от лошото време”; “Обич”; “Нона”; “Иван Кондарев”; “Къщи без огради”; “Зарево над Драва”; “На живот и смърт”; “Сватбите на Йоан Асен”; “Този истински мъж”; “Началото на деня”; “Войникът от обоза”; “Самодивско хоро”; “Вината”; “Допълнение към закона за Защита на държавата”; “Петимата от РМС”; “Година от понеделници”; “Юлия Вревска”; “Умирай само в краен случай”; “Насрещно движение”; “Топло”; “Мигове в кибритена кутийка”.

И винаги говореше за неговата жена – Мария, а когато почина преди години, той каза, че един ден просто ще отиде при нея. 

И колегите му от Народния театър го изпратиха тази сутрин с думите: „Българските театър и кино вече никога няма да са същите“.

А това е една от най-тъжните му и вдъхновени песни.

С нея с Ламбо се сбогува и премиерът Бойко Борисов, който написа: Сбогом. Беше голям мъж!

Президентът Румен Радев също беше прочувствен: Стефан Данаилов беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта. Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на един от най-обичаните актьори на нашето съвремие – проф. Стефан Данаилов. Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят съболезнования на семейството, близките и приятелите на големия актьор.

Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние, отбелязва държавният глава и подчертава, че легендарният артист е бил изпълнен с усещане за дълг към околните и не е останал безразличен към ежедневието на българите. „До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ“, написа президентът Радев.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име