Нинова: ГЕРБ да не внесе тихомълком избора на европейски прокурори за България

0
1517
Корнелия Нинова

„Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае винага, присъдата му се намалява с една трета. След това може да бъде намалена отново, защото той се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван. Това е фактическото състояние към момента“.

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата при промените в НПК за отпадане на съкратеното следствие при убийство, но не и при тежките телесни повреди.

„БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда до живот без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийтва, без другите тежки престъпления. Сега да се опитам да обясня какво означава това. Скъпи българи, ако някой направи с вас следното: причини ви продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, обезобразяване, загуба на единия бъбрек, загуба или осакатяване на крак или ръка, т.е. това са тежките телесни повреди. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разтройство на здравето и отиде и си го признае – според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда с една трета“, каза мотивите си Нинова.

„Изводът ми е само един – докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, уважаеми българи“, каза тя.

„Очакваме освен подсъдността в много скоро време управляващите да внесат начина за избор на европейски прокурори за България“, призова Нинова по повод още една промяна „подсъдност на Специализирания съд на делата от европейската прокуратура“.

„Бързате да определяте подсъдността, но никак не бързате да внесене яснота кога и как ще избираме български прокурори, които ще отговарят за България по линия на Европейска прокуратура и европейска наказателна политика“, смята лидерът на БСП.

Тя призова: „Не си и помисляйте, тихомълком, без правила някъде в Министерски съвет да ги решите и изберете без критерии, определяни в Народното събрание, без дебат и без кандидатури“.

БСП има готовност да внесе промени в Закона за съдебната власт именно за начина на избор на европейските прокурори за България, ако ГЕРБ не го стори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име