Окончателно: Цацаров няма да иска от съда закриване на Хелзинския комитет

0
784
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за подаване на иск към съда за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет, за което настояват от ВМРО. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Като основен мотив за искането си до Цацаров от ВМРО посочиха намеса в случая „Полфрийман“. В сигнала, подаден от Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се твърди още, че „…Сдружение „Български хелзинкски комитет“ се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди)“.

Според прокуратурата твърденията на ВМРО не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка.

„Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“, казват още от прокуратурата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име