БСП няма да вдига данъците в София и ще направи билета 1 лв.

0
1014
Калоян Паргов

БСП няма да търси решение на проблемите в София през вдигане на данъци и такси. В бюджета на столицата има достатъчно пари. Това заяви лидерът на БСП – София и водач на листата на социалистите за общински съветници Калоян Паргов при гостуването си в предаването „120 минути“ по bTV.

„Става въпрос за 1,7 милиарда лева, които трябва да бъдат харчени ефективно, по различен начин от досегашния, коментира той. И добави, че е много важно да има контрол върху разходването и качеството на изпълнението на проектите. Според него тогава Столична община ще постигне резултати.

Калоян Паргов посочи вътрешнокварталната инфраструктура като един от големите проблеми, които трябва да бъдат решени в града. „В София, а и в „Надежда“, където живея, състоянието на улиците е много далече от стандарта на европейска столица. Още преди 4 години, когато ние заговорихме за тези проблеми, и кметът Фандъкова, и Вили Лилков, го поеха като ангажимент. Но досега нищо не направиха. А решение има, трябва само да бъдат отделени достатъчно средства от бюджета и да се работи усърдно в тази посока“, категоричен е Паргов.

На въпроса за референдумите, Калоян Паргов отговори, че има много теми, чието решение подлежи на допитване до гражданите. „Ние досега сме предлагали три референдума. Единият беше за „Софийска вода“ – за или против концесията, за презастрояването в „Младост“ и за изграждането на инсталацията за горене на RDF гориво в ТЕЦ „София“. И трите предложения категорично бяха отхвърлени“, напомни шефът на столичните социалисти. Той е на мнение, че трите теми все още са на дневен ред и гражданите на столицата биха могли да си дадат мнението чрез организиране на референдум. „Защо да не ги питаме за това как да бъдат харчени средствата от бюджета на София – дали да ги насочим към кварталите или да продължи инвестирането им в големите инфраструктурни проекти от типа на „Граф Игнатиев“ и „Дондуков“. Те на практика се оказаха айсберга, в който се удари титаникът ГЕРБ в последната година. В крайна сметка дължината на големите пътни артерии в София е много по-малка от тази на вътрешнокварталните улици. А в кварталите ние живеем, там прекарваме по-голямата част от свободното си време, там се спъваме в дупките или настъпваме някоя плочка след дъжд и си мърсим обувките. Мисля, че е време, след 30 години, общината да стане майка и за кварталите“, каза Паргов.

Той се обяви за бърз, качествен и достъпен транспорт. „Ние бихме върнали цената от един лев на билета за градския транспорт. Столична община разполага със средства да дотира градския транспорт. Важно е също да успеем да качим повече хора в метрото, това е голямо достижение за София, няма спор. В кварталите трябва да има довеждащ транспорт, за да може повече граждани да го използват“, отсече Паргов.

Калоян Паргов коментира и темата, свързана с таксиметровите услуги. „Разбира се, всеки иска повишение на цената на услугата си, но отсреща трябва да има качество. Трябва да питаме и хората, които използват тези услуги, какво е мнението им. Нужен е открит диалог, експертен разговор, който трябва да бъде проведен в Комисията по транспорт в Столична община и в него да участват всички ангажирани страни“, заяви той.

Водачът на листата на БСП за общински съветници засегна и демографския проблем. „Столична община има косвено влияние върху него. Тя трябва да създаде достатъчно добри условия за това младите семейства да планират бъдещето си тук, в София, както и раждането на децата им. Общината трябва да осигури място за всяко дете в градина или ясла, което очевидно не се случва вече години наред, въпреки че се хвали с построени детски градини, а раждаемостта пада“.

На финала на разговора Калоян Паргов коментира и декларацията на Движение България на гражданите от тази седмица. „Приемам я като леко изнервяне в рамките на кампанията. Но нека да не се изнервяме, а да работим. Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е печеливша и всеки, който я подкрепя, трябва да даде най-доброто от себе си за крайния успех“, отсече Паргов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име