Четирима отгоре се обаждали в БНР да искат Силвия Великова да не отразява протестите срещу Гешев

0
2398

Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва журналисти от Редколегията на БНР заради кризата в радиото.

На място показания какви са причините да бъде свалена от ефир даде и Силвия Великова.

Припомняме, че тя бе отстранена за ден от съдебния ресор, който държи от години, и от предаването „Преди всички“, което води. Със странни мотиви и на фона на протестите срещу предстоящия избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Великова показа имейл, изпратен ѝ от и.д. директора на програмата Николай Кръстев, който след скандала подаде оставка.

В него е заповедта, с която друг репортер е натоварен да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева – да води на нейно място „Преди всички“ в същия ден. Прадаването обаче така и не бе пуснато, а радиото спря излъчване за първи път от години.

Великова разказа, че е имала среща с директора Светослав Костов в парка срещу радиото, където той й съобщил новината, че няма да води съдебния ресор.

Той й обяснил, че има натиск за сваляне на Великова от ефир и са се обадили 4-ма човека.

Ако не я острани, той казал, че са го заплашили, че децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа.

После Великова обясни, че тя е предложила да звънне на премиера Бойко Борисов, с който общуват по работа и да попита какви са причините, но директорът й отговорил, че искането за отстраняването й не идва от него.

Преди дни в интригата откъде идва натискът бе споменато името на пиара на ДПС Велислава Кръстева. Тя самата отрече да ръководи политиката на радиото.

Даниела Късовска от програма Хоризонт“ от своя страна обясни, че има „безпрецедентен натиск и цензура“ в радиото и изтъкна, че това е в нарушение на Закона за радиото и телевизията.

Късовска поиска оставката на генералния директор и УС и обяви, че не може да се работи под тяхно ръководство.

След заседанието СЕМ реши:

Ще сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху Българското национално радио (БНР).

На БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия, за нарушаване на условията на индивидуалната лицензия, заради спирането на програмата.

По предложение на Розита Еленова ще има ново заседание на медийния регулатор, на което да присъстват и петимата членове на надзорния орган, тъй като Галина Георгиева в момента е в отпуск.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име