Джок Полфрийман – убиецът на Андрей Монов, излезе предсрочно от затвора

0
693
Джок Полфрийман

Апелативният съд в София освободи предсрочно Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на съда.

Тричленен съдебен състав е разгледал днес жалбата на Полфрийман и е установил, че са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване на осъдения.

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Австралийският гражданин беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение за убийството на студента Андрей Монов.

Мотивите на съдебния състав предстои да бъдат публикувани на сайта на съда.

Инцидентът стана на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Фрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов – Антоан Захариев.

Полфрийман бе активист в затвора и се бореше се за правата си. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Той поиска освобождаването си и по-рано, но тогава бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и бивш депутат от БСП Христо Монов, се закани, че ще търси начини за възмездие, ако съдът пусне осъдения – „око за око“, „зъб за зъб“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име