Важна среща между Борис Джонсън и Юнкер за Брекзит

0
1034
снимка: Pixabay

Британският премиер Борис Джонстън ще се срещне днес в Люксембург с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние, предават Франс прес и БТА.

В интервю за таблоида „Мейл он сънди“ Джонсън заяви в навечерието на срещата, че е постигнат „огромен напредък“ към споразумение за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

„Когато поех този пост, всички казваха, че не е възможно да се направи никакво изменение на споразумението за напускане“, отбеляза лидерът на британските консерватори. По думите му обаче се водят „много добри разговори за справянето с проблемите по северноирландската граница“ и е „постигнат голям напредък“, каза той.

Междувременно либерал-демократичната партия на Великобритания отправи гръмки обещания да отмени Брекзит, ако дойде на власт след следващите парламентарни избори в страната, пише европейската редакция на Politico. На конгрес на фракцията в неделя членовете гласуваха за възприемане на нова политическа линия, според която либерал-демократите ще водят кампания за оттегляне на нотификацията на Обединеното кралство, че иска да излезе от Европейския съюз – разбира се, ако има парламентарни избори преди да се проведе нов референдум.

„На първо място, либерал-демократите призовават народният вот да спре Брекзит. Но ако първо се проведат общи избори, ние ще се изправим срещу уморените стари партии с недвусмислено послание за спиране на Брекзит“, се казва в съобщението на партията.

Анкетите предполагат, че е малко вероятно партията да спечели мнозинство на предстоящите общи избори. Подкрепата за либерал-демократите е около 18 процента, зад консерваторите с 33 процента и лейбъристите с 25 процента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име