Цацаров за казуса „Малинов“: Разследването започна в посока пране на пари

0
920
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров разкри подробности около шпионския скандал, при който бе задържан шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов. Цацаров дойде в парламента по искане на народни представители.

Той обясни, че разследването е започнало като разследване за пране на пари. Тези пари са стигали до определено дружество, лице и организации. Конкретното лице е Николай Малинов. Доказателства по отношение на други лица не са събирани.

„Не малко от тези потоци са от чужда страна, чужди потоци и организации и са насочени към обвиняемия и към дружества, контролирани от него. Тук не става въпрос за финансиране с търговска цел, а с цел реализиране на определени дейности на територията на Република България. Основната част от тези задачи е с преориентация на българската вътрешна и външна политика“, каза Цацаров.

„В публичното пространство бе казано, че това е преследване за идеи, но това не е така. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са срещу националната ни сигурност – това е престъпление. Аз не мога да се съглася, че това е политическа акция, свързана с изборите или печелене на политически дивиденти. Това, което правим, е да си вършим работата“, смята главният прокурор.

„И още нещо – мога да го кажа съвсем ясно – това не е атака срещу движение „Русофили“. Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение“, уточни Цацаров.

Леонид Решетников и Костантин Малофеев пък получили забрана да идват в страната за период от 10 години.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име