Вчера разбрахме, че един човек организира всеки протест в държавата (СНИМКИ)

1
2059
снимки: Авторът

Протестът против избора на Иван Гешев за главен прокурор на България беше вчера. Организиран от месец от „Инициатива правосъдие за всеки“, няколко дни преди него бе обявено, че ще има и контрапротест – в защита на Гешев, организиран еднолично от агенция ПИК.

Протестът бе предвиден за 18 ч. пред Съдебната палата. Центърът на София обаче се напълни със съмнителни мъже, облечени в черни дрехи, с татуировки, както и доста роми, поне час преди това.

Очакваше се – че за контрапротеста ще бъдат наети хора. Нали така се прави обикновено, когато се викат провокаторите, за да покажат, че са силни.

Този път обаче стана нещо различно.

Първата група – от около 100-ина роми срещнах пред х. Шератон, на метри от мястото на протеста. Застанали в кръг, обградени от няколко полицаи. Тогава попитах – „Вие за протеста ли сте?“.

Отговорът беше странен: „Да, има два протеста. Но ние трябва да отидем на този, който е против Иван Гешев.

След леко недоумение, разбрах, че всъщност провокаторите няма да протестират на страната на прокуратурата, а срещу нея.

Продължих разговора с жената, която бе така мила да ми отговори, защото останалите не бяха мили.

„Откъде идвате?“

„От морето, с два автобуса. А може ли да ни кажете къде можем да разгледаме нещо в София преди този протест. И да ни кажете къде да отидем, че са ни казали да отидем на протеста „против“.

Отивайки 15 минути по-рано пред Съдебната палата, там стоеше още една такава група. Още по-цветни, или „едноцветни хора“. Мъжете в черно, с големите татуировки. И много роми.

„За кой протестирате?“ – беше въпросът.

А отговорите са лееха. Всички до един бяха дошли да протестират срещу Иван Гешев.

Не знаеха името – казваха, че са само против, и не само срещу него, а и за съдебната реформа.

Един каза, че е неутрален, за всички протести по принцип, друг каза, че е дошъл да вика срещу „Бенишев“ – първото име не знаеше, трети – викаше долу БСП, но го поправиха на ВСС, четвърти разказа, че протестира за България и не знае за какво е този протест, пети – беше „само ЦСКА“.

И не бяха малко тези, които признаха, че са им дали по 20 лв., за да дойдат точно на този протест и са им раздали плакати, които да носят.

А на плакатите, олюляни от тях пред Съдебната палата, пишеше – „Гешев е расист“, „Аз съм за Да, България, Христо Иванов“.

На протеста се появи и съпругата на Ценко Чоков, с цяла тумба 20-ина души от Галиче и те били недоволни от прокуратурата – затова дошли. Искаха и снимка за спомен. Носеха и същите плакати. На въпрос защо не ги отворят, те казаха, че са им забранили и трябва да ги приберат.

И наистина после плакатите изчезнаха.

Кой ги води, кой им забранява – не стана ясно.

Изобщо пълен цирк.

На протеста за съдебна реформа подкрепителите се оказаха футболни агитки и роми, миришещи не алкохол, които викаха с цели гърла. „Долу мафиятаааа“, “Долу Бенишев“, „Ние сме против“.

И до там – трите думи, които бяха научили.

Към 19 ч. се събраха и хората, които бяха дошли заради каузата на протеста. Час след това Съдебната палата беше обвита от поне 1000 души, които искаха съдебна реформа и бяха срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, а агитките останаха да си викат неразбираемите думи в ъгъла, заобиколени от полиция.

„Нов вид тролене“ , „Някой иска това да е лицето на протеста“ – така се възмущаваха истинските протестиращи, които бяха разочаровани от начина, по който се изпращат хора на протести.

От този цирк обаче се изсветлиха два много важни извода:

  1. Оказа се, че някой, който и да е той, но е един и същ, организира всички протести в държавата и купува провокатори, както си поиска.
  2. Вместо да провали протеста, се издаде пред обществото.

А най-готиният лаф, който истинските протестиращи изрекоха, беше – „Да спрем Гешев, защото неофашистите са излезли срещу него. Сигурно е много опасен“.

Коментар и репортаж на Антония Чорева

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име