Тома Биков пред „Коректно“ за 9 септември. Какво точно се е случило през 1944 г. – преврат, революция или освобождение

0
2156

9 септември не е освобождение за България и Министерството на външните работи правилно реагира, заяви пред „Коректно“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Декларацията на Външно министерство не е срещу Русия. Там се говори за СССР – държава, която вече не съществува. Смятам, че това е адекватна позиция, защото в обявата се казва „освобождение на България“. Няма такова освобождение“, категоричен е Биков, който е и политолог.

(Декларацията на Външно вижте тук)

По повод на това какво точно се е случило на 9 септември 1944 г. депутатът каза следното:  

„На 9 септември е свалено правителството на Константин Муравиев – министър-председател, който от 1934 до 1944 г. е в опозиция, антихитлеристки настроен. Неговото правителство за 5 дни обявява война на Германия и вади България от тристранния пакт. Този човек е свален на 9 септември. Така че, ако те са ни освободили от Костантин Муравиев… Впрочем, той е земеделец. От същото БЗНС, което после влиза в Отечествения фронт.

Ако бяха дошли 1943 г., може би щеше да бъде освобождение. Въпреки че аз съм много далече по мисълта, че у нас е имало нацистки режим. Имало е авторитарен режим. След 1934 г. първата година няма парламент, после се забранени партиите. Това са белези на авторитаризъм, безспорно.“

Колкото до това дали Външно министерство изобщо трябваше да реагира на инициативата на руското посолство, Биков каза, че ако това беше частна инициатива, тогава Външно естествено няма какво да се намесва. Но когато става въпрос за държавни актове, за инициатива на посолството, ние трябва да си кажем мнението.

„Не мисля, че чак толкова широк кръг хора в българското общество, включително с леви убеждения, смятат, че 9 септември е освобождение. Да, то е революция. Някои го наричат преврат. Аз също го наричам революция, защото променя изцяло икономическата, политическата и ценностната основа на държавата. Да, то е част от нашата история. Вследствие на него има най-различни тенденции, валидни и до днес. Но освобождение не е. Защото България влиза в процес на сталинизация, създаване на концлагери, дебългаризация на Пиринска Македония. По-късно има омекване на режима и т.н. Но, ако България държи на достойнството си не само по отношение на Русия, а на всяка държава, която се опитва да наложи своята теза върху българската история, трябва да си кажем мнението. Не мисля, че е станало нещо скандално“, смята Тома Биков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име