Предлагат медицински феномен да се извършва у нас – жени да могат да дават матките си за бебе

0
994
Министерство на здравеопазването предлага да може да се трансплантира матка.
Промяната е качена за обществено обсъждане на сайта на ведомството в преходните и заключителните разпоредби на промените в Закона за лекарствените продукти.
Сред тях се предлагат няколко промени в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки.
Вносител на законопроектите е министър Кирил Ананиев.
С промяна в чл. 25 се добавя и думата „матка“ – така на практика родили жени със здрави матки ще могат да дадат своята за трансплантация на жена, която не може да има деца, тъй като няма матка.
Това е орган с репродуктивни функции и може да се взема от жена, която вече е родила дете.

За да е успешна трансплантацията, органът трябва да се вземе от жив донор и това да е жена, която вече е преминала периода за раждане на деца.

Здраво бебе, родено от майка си, но с чужда матка – този феномен става реалност през септември 2014 година. 36-годишна жена ражда с помощта на матка, дарена от нейна близка. Швеция са абсолютните световни шампиони – над 16 трансплантирани матки и 7-8 родени деца.

С промените в закона се предвижда и разширяване на кръга на хората, които ще дават съгласие за донорство при мозъчна смърт на свой роднина. Към момента това са съпруг или родител, дете, брат или сестра.
С промените се дава възможност воля за донорство да могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен. Ако починалото лице няма близки, от него не биха могли да се взимат органи за трансплантация.
Отваря се и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими със съответните реципиенти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име