ДАНС вместо да търси рецидивисти сред децата, да спаси децата от рецидивистите

0
1023

Жега. Августовска. ДАНС иска данните за всеки ученик. Търсят радикали, а изпускат убийства на деца от рецидивисти.

Прокуратурата пак ни забавлява. Гешев даде концепцията си, нищо неочаквано, но най-неочаквано бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев получи топло място във Валенсия. Май е най-заслужилият варята и подкрепата на властта.

Тези и още теми от изминалата седмица в коментара на Ефтика Георгиева.

 

12 август, понеделник

ДАНС явно не могат да хакват данни и поискаха достъп до информацията на образователното министерство за всеки ученик  –  от предучилищната до университета. Оказва се, че там е фрашкано от хакери и терористи, въпреки че премиерът скоро рече, че образователната ни система бълвала магьосници. Досега агентите са питали за всеки отделен случай, но изглежда заради заплашителен брой невръстни заподозряни и брадати студенти, по-добре да не си играят с разрешения на дребно. Радикализираните малчугани вече били 12-годишни, а бая подозрителни чужденци твърдели на летището, че учат магистратура у нас. Може скоро да поискат и внедряване на ченге в детската  градина, че не се знае бебоците Маша ли гледат на таблета.

13 август, вторник

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев сам се похвали наскоро със задържането на невръстен пловдивски хлапак, вербуван от терористи. Сега в 31 страници оповести концепцията си за развитие на прокуратурата – „надграждане и промяна”. Ама едното изключва другото. Иначе има идея да намали  корупцията като например даващият подкуп да сътрудничи на властите, като наказателната отговорност се замени с административна. Тоест, да си плати втори път, но вече законно. Пише и за справедливостта като „продукт”, който прокуратурата произвежда. И му се ще по-голямо медийно присъствие. Не му стига, че напоследък е и първа, и втора новина в телевизиите, а може би иска прокурорско риалити шоу…

14 август, сряда

Пламен Георгиев го пратиха на по-слънчева тераса. Бившият шеф на антикорупционната комисия ще хапва паеля във Валенсия като почетен консул, след като само две седмици поработи пак в специализираната прокуратура. Кариерата му е във възход от разследването за корупция в митниците и Мишо Бирата. Тогава се оказа ни чул, ни видял записите „Ало, Ваньо”. Има нюх обаче да се катери във властта и стигна до покрива със сауна и барбекю.

Нашенците в Испания обаче не само берат ягоди денонощно, но следят новините у нас и организираха подписка срещу новия консул. Защо бе, сънародници!? Правителството, макар и тайно, е взело мъдро решение.  По-добре да се пече на Балеарските острови, вместо да разследва корупцията тук.

 

15 август, четвъртък

Голяма Богородица е. Патриарх Неофит ни рече да следваме примера на Дева Мария и да живеем достойно. Да, ама ние следваме дигитално как премиера инспектира магистрали. „Като стане готово, всички викат, че е лесно. Това, ако е било лесно, да го бяха направили комунистите“, отсича от строителната площадка. Строи, но и се гневи, че не може да ги пази после, тъй като пожар пламна на „Струма”.

И завод за автомобили на „Фолксваген“ се борим да строим. Готви се по-добра оферта, сподели бившият президент Плевнелиев. Ако немците изберат Турция, щяло да е лош сигнал към демократично мислещите. Щели да се загубят илюзиите, че човешките права са по-важни от парите. Явно не следи само синоптичните, но и геополитическите прогнози той.

 

16 август, петък

Американският президент Доналд Тръмп е против оръжейния контрол, но ще бори масовите стрелби с психиатрични клиники. Датчаните заподозряза,  че може би трябва да е почетен пациент, като чуха, че иска да купува най-големият остров на Земята – Гренландия. Според Тръмп, Дания изпитвала финансови трудности с огромната автономна територия, тъй като давала годишно милиони на загуба. САЩ вече са предлагали сделката в средата на миналия век, заради стратегически интереси. Не е ясна само диагнозата на Тръмп – дали не е забравил, че сега не е в бизнеса с недвижими имоти и хазарт, или пък има мегаломанската идея да остане в историята с нов американски щат – Гренландия.

 

17 август, събота

България се оказа на второ място в НАТО по военни разходи на база брутен вътрешен продукт. След САЩ, а и след купуването на техните изтребители. Ние обаче вместо да купуваме стратегически островчета, продаваме държавен имот в Манхатън. Нашумялата държавна вила с басейн и тенис корт в един от най-скъпите американски райони се продава за малко под милион долара. Още преди десетина години Бойко Борисов се оплака, че имотът гълта милиони от глоби, ако не се коси тревата през ден, а имението се руши. Сделката е поверена на генералният консул на България в Ню Йорк там.  Да се чуди човек защо правителството не изпрати като консул там, а не в Испания, Пламен Георгиев. Можеше чудеса да направи на покрива, а не да я остави да се руши.

 

18 август, неделя

Бяло море чернее от българи, а Черно море белее от бетон. Хубаво е, че туристите по Черноморието са малко, за да се научим как се прави бизнес, каза наш експерт по туризъм. По-евтино и по-малко, но по-доволни гости. Хотелите свалили цените още през август, кризата била здравословна и догодина ще има повече туристи.

Това лято няма за какво да съжаляваме. Също като африканската чума при свинете. Заместник-министърът на земеделието се чуди защо плаче баба Стоянка, тъй като ако не сега, прасето й ще умре за Коледа. Ако можеше мълчанието в кочините да се пренесе и в министерските кабинети, за да е наистина време за релакс. Че през септември ще започне предизборно грухтене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име