Скандал със записи тресе Македония – карат бизнесмен да даде 1,5 млн. евро подкуп, за да го пуснат от ареста (ВИДЕО)

0
1563

Скандал с тайни записи тресе Република Северна Македония.

Всичко тръгва от електронното издание на италианския „La Verita“, което разпространи аудио и видео записи от дома на бизнесмена Йордан (Орце) Камчев, от които става ясно, че бизнесмените Боян Йовановски и Зоран Милески искат от Камчев милион и половина евро, които да бъдат дадени като подкуп на шефката на Спецпрокуратурата Катица Янева. Срещу тази „плата“ тя гарантирала обвинението да отърве Орце от ареста и съда.

От дни премиерът Зоран Заев е под натиск от опозицията, тъй като шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева, която е сред главните герои на историята, се счита за негов доверен човек. Докато част от противниците му говорят за оставка, все повече се засилват и мненията за пълен провал на Специализираното обвинение, което разследва дела на базата на доказателства, събирани чрез подслушване и записи по времето на бившия премиер Никола Груевски.

Бизнесменът Орце Камчев е с българско гражданство и паспорт. Той е един от най-близките хора на тандема Никола Груевски – Сашо Миялков. Тази тройка близо десет години управлява Македония с позволени и непозволени средства. В този период бяха подслушвани незаконно прокурори и съдии, политици и обществено известни хора. Един от най-важните бизнеси на Камчев е контрола върху повечето медии в Северна Македония. Въпреки, че е с българско гражданство, той нерядко е в основата на антибългарски публикации и нападки. Когато Груевски избяга в Унгария, Камчев се опита да играе с новата власт и затова е потърсил „подход“ към Катица Янева.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани и за злоупотреба с власт и съучастие в организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски.

По време на разследването срещу Орце става ясно, че той притежава множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на негово име.

Освен това Орце Камев е предложен от българската страна за генерален консул в Северна Македония, но Скопие отказва да му даде такъв статут.

Източници от Северна Македония смятат, че покрай Камчев, Миялков и Груевски тепърва ще излизат на светло много техни връзки и срещи с български олигарси и политици, пише Фрогнюз.