Блестящ предизборен ход на прокуратурата, че и на властта – да ни праща секретни разпечатки по мейла

0
1045

Малко от Иван Гешев, малко кой от властта с какво ще се обзавежда, докато почива, малко от хакерски умения взехме да разбираме, защото прокуратурата ни ги праща да ги четем наживо директно по мейла.

Странна и безпрецедентна практика, но явно е единствената, която вдига рейтинга на правителството на и на съд – в миг за избори – и при двете.

Тези и още теми четете в коментара на Ефтика Георгиева за събитията от изминалата седмица.

5 август, понеделник

Парламентарната антикорупционна комисия, която от пролетта нищи апартаменти и тераси, се прехвърли и между чаршафите на президентската двойка. Дали са живеели заедно преди брака в апартамент, чийто наем е плащан от ВСС с тогавашен командир Румен Радев. И защо е назначил гаджето и бъдещата си невеста на два щата, като за единия се изисквало тя да е военизирана. Имало сигнал, разследвали и установили, че няма нищо нередно. Явно е, че Първата дама не си пада по „Падни!”. Непрекъснато я ядат за рокли, протоколни нарушения и хапливи коментари в социалните мрежи. Названието „Няма такава държава” й звучи като обида за всички българи и пусна във Фейсбук парчето Trouble на Whitesnake, за да се наслаждаваме.

 

6 август, вторник

Партия „Няма такава държава“ публикува учредителна декларация за какво ще се бори. Пише, че България е свободна, но гражданите й – не, а политиците са се изправили срещу собствения си народ. И още, че страната ни била в плен на своеобразна политическа плутокрация. Ама това даже и плутократи не са, а плужеци. Защото при плутокрацията управлява влиятелен кръг от богати хора. А при нас бедни и прости драпат към политиката, за да забогатеят. Целта на начинанието на Слави е демек не само да сме зрители на телевизионно шоу, а да сме продуценти на обществения живот. Да намалим наполовина калпавите сценаристи в парламента и да избираме пряко главните актьори на политическата сцена. С псувни и попържания пред телевизора обаче това не става.

 

7 август, сряда

Прокурорската колегия на ВСС защити с декларация Гешев, тъй като имало негативни и манипулативни коментари в някои медии. Очевидно има крещяща нужда от добър пиар, тъй като призовава за „повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор”. Това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат. Това е то избор между един – единствен кандидат. Нещо като прокурорска шизофрения. А защо се оплакват от медиите, тъй като напоследък първа и втора новина в телевизите дори не е премиерът, а Гешев. Единствено пловдивската адвокатска колегия  извади публично милиционерските изцепки на кандидата за обвинител номер едно.

 8 август, четвъртък

Депутатите отпускат морни телеса по плажовете, но ще трябва да се изхарчат едни сто хиляди лева за работния им комфорт, когато се върнат да спят по банките. 25 хиляди ще отидат за по-голямата им сигурност, тъй като ги грозеше огромна опасност хакнати пръскачки да им изкалят обувките и да лекьосат костюмите им.

Друга обществена поръчка за 72 хиляди е за матраци, директорски столове, шкафчета за обувки и заседателни маси за почивната им база във Велинград. В една демократична държава трябва добре да се грижим за всички видове депутатски отдих – морски, планински и СПА. Че то как иначе се творят закони на неудобен матрак.

 

9 август, петък

Прокуратурата отново пусна в публичното пространство доказателства за кибер атаката срещу НАП – чатове между хакерите и показания на свидетели, очевадно работещи във фирмата. Собственикът написал още на 5 март „Ще свалям правителството хаха“. Прокуратурата не ни информира дали това е просто нарцисизъм да покаже колко велик кибер магьосник е, или е действал по поръчка. Защото иначе желаещи да свалят правителството бол, но без необходимите компютърни умения.

Обаче прокурорските „доказателства” вадят нов мутренски бизнес. Рекетът вече не се взима с бухалки, а с база данни. И като в недалечните времена, пострадалите предпочитат да мълчат и да плащат. Не е за ха ха, а за ох ох.

10 август, събота

БНБ преброи 90 нови милионери в България за първите шест месеца – с 90 % повече от миналата година. Близо хиляда нашенци имали депозит над милион.

Евростат пък преброи 35 хиляди нови автомобили регистрирани у нас лани. Очевидно е, че има кой да яде свинско у нас при този скок на цените. Появиха се протести, но не стана ясно дали са на стопани, или на привържениците на пържолите.  А прасчовата чума стигна и до Смолян. Преди местните избори земеделската министърка „зарадва” кметовете, че отговорността за санитарното прочистване на кочините е тяхна. Така де, да завършат мандата в реална обществено-политическа ситуция.  

11 август, неделя

Към края на сезона хотелите смъкнали цените с 30%, а някои направо наполовина, защото най-разточителните туристи сме си били ние.

Плащаме си и за опасни аквапаркове, тъй като никой не следи за тяхната безопасност. Печем се на плажове с гейзерчета „питейна вода”, плуваме сред канализационни изворчета, хапваме инфекциозен таратор.

А нашенци, изкачили Елбрус и размахали на върха плакат с надписа КУР, се превърнаха в хит в социалните мрежи. Това обаче не е онази грозна анатомична дума, а съкращение от английски на  #KeepYourselfPositive. Така че да бъдем позитивни и да посрещаме гостите от чужбина с този лозунг, а не с ритници. А и ние да не го получаваме, показан с пръсти, колкото й голяма да е отстъпката.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име