ДПС и ГЕРБ спасиха машинното гласуване

0
1266
Депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха преди започване на днешното заседание на парламента, заради което събранието не събра кворум.В дневния ред на парламента има една-единствена точка и тя е да отпадне машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори чрез промени в Изборния кодекс.Левите и ДПС се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието.Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

По тази причина председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание за вторник от 14:00 часа.

„Позицията ни по въпроса за машинното гласуване е твърда, за това и днес не се регистрирахме в зала. За гласуване по други законопроекти ще сме в зала. Не сме имали планирани общи действия с депутатите от ДПС“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Действията на БСП и ДПС са същите, както преди европейските избори. Заявленията им, че ще променят маниера си, се оказаха лъжа. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума, ще разгледаме промените в Изборния кодекс“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име