Димитър Стоянов: Самолетът Ф-16, който купуваме, е със способности, използвани до 1913 година!

0
2262

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила, заяви по БТВ Димитър Стоянов – началник на кабинета на президента Румен Радев.

Стоянов повтори казаното от държавния глава, че ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности.

„Преговорният екип какво е постигнал? Има ли въоръжение „въздух-земя“, има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби“, отсече експертът.

Според него способностите са сведени до 1913 година, когато „отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Видял съм договора и на базата на това мога да кажа, че са намалени двигателите, категоричен бе той.

Въоръжението, което купуваме, е изключително слабо, подчерта полк. Стоянов, като добави, че логистичният пакет също е значително орязан при сделката.

„Самолетът ми харесва. Не ми харесва начинът, по който подходи българското правителство“, подчерта Стоянов.

Тъй като няма да бъдат закупени високоточните оръжия, летателният състав няма да бъде обучен сега, а когато бъдат закупени оръжията и бъде обучаван съставът, цената на сделката ще расте невероятно, заяви началникът на кабинета на президента Радев.

По-рано през деня Епицентър.бг публикува протокола, подписан на 17 май т.г., с който е орязан пакета по сделката с Ф-16. Според документа, България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65. Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България. Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г.

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна – крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име