Александър Симов: Грантаджии и управляващи опитват да превърнат учебниците по история в политически статии

0
1250

„Властта, заедно с някои грантаджии, се опитват да превърнат учебниците по история в политически статии. Защо трябва да разказваме социализма като апокалипсис, като не е такъв?“, заяви депутатът от БСП Александър Симов в интервю за korektno.bg. Поводът за разговора са споровете около това как трябва да бъде представена епохата на социализма в учебниците.

„Не мисля, че има дебат по темата. Има трима души, които шестват като хлебарки по телевизиите, за да ни обясняват как трябва да се изучава историята, а нито един от тях няма експертиза в тази област“, каза Симов и обясни как той оценява социализма.

„Българският социализъм е сред най-мащабните модернизационни проекти, които са се случвали в България. Защото социалистите са имали една много тежка задача – да свършат това, в което българската буржоазия се провали. А именно – да индустриализират държавата и да я урбанизират.“

Депутатът атакува остро и основните критици на учебните програми – журналиста Христо Христов и проф. Евелина Келбечева.

„Прочетох изказванията на така наречения журналист Христо Христов. Според мен това е човек, който живее, захранван с разни пари от разни проектчета“, отсече Симов.

„Той и Евелина Келбечева се дразнят от това, че в учебниците има факти, а няма оценки. В крайна сметка историята е да знаеш фактите и да оставиш човека сам да си направи изводите. Но не – тези хора искат да се налива политически миш-маш на децата“, категоричен е социалистът.

Според него „захранените грантаджии искат така да представят нещата, защото иначе тяхното обществено съществуване приключва“.

Как трябва да реагира властта?

„Тя е взела страна. Защото ние видяхме предписанията, които е направило Министерството на образованието. Те искат учебниците по история да се превърнат в политически статии. Те не си представят, че историята на социализма може да бъде разказана без да се напише, че хората са умирали от глад“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име