Не искаме Северна Македония да променя историята. Самият Гоце Делчев е казал, че е българин

0
628
Екатерина Захариева

Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината.

На първото заседание на Междуправителствената комисия направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ.

„Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“, каза още Захариева.

Тя обясни, че е било предложено и категорично отхвърлено общо празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври – дата, която била най-голямото предателство.

„На 7 октомври под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие“, обясни министърът.

Тя посочи, че правителства на България и Северна Македония биха искали да видят много по-бързи темпове в работата на историческата комисия. „Защото те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г.“, коментира тя. „За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, каза още Захариева.

Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония, загатна още Екатерина Захариева.

Цялата македонска история е създадена на основата на споделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър.