Спестявайте за старините! След време няма кой да пълни пенсионната и здравната система

0
1371

Лихвите ще се запазят ниски за неопределено дълго време. При лихви, близки до нулата, всичко е устойчиво, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на форум, посветен на банковия бизнес.

Той направи цялостен анализ на икономическото състояние на еврозоната и на България. Според него са налице дълбоки структурни проблеми, например застаряващото население и все по-малкото работна ръка.

У нас работната сила се свива с 90 000 всяка година. При квалификационната структура също има проблем, заяви Христов. И като добавим емиграцията, състоянието на пазара на труда става изключителен проблем, от което следва още нещо – хората трябва да спестяват повече, за да си осигурят пари за старините, защото няма да има кой да пълни пенсионната и здравната система след време с достатъчно средства. Или казано по друг начин, спестяванията в банките растат, реформи липсват, а лихвите са ниски. Тогава изкушението да се отпускат кредити става все по-голямо, с което и рискът за последващото им необслужване, категоричен е Христов.