Зам.-социалният министър твърди, че 16 000 българи се завърнали заради ниски данъци и по-дълго майчинство

0
2084

16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да работят у нас. Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9000 души.

Статистиката е на зам.-социалния министър Зорница Русинова, качена в профила й във Фейсбук, цитираща интервю, което е дала за в. 24 часа.

По думите й през последните години броят на хората, които се завръщат у нас, непрекъснато расте.

Тенденцията показва, че това са предимно млади и добре образовани българи, които искат да се развиват у нас. През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Основната причина за завръщането им е ръстът на заплатите. През тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите – около 3000 лв., а при финансите и застраховането – 2 хил. лв.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обяснява Русинова

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата. Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година – в Кьолн и Мюнхен.

На форумите младежите получават не само конкретни предложения за работа у нас, но и пълна информация за състоянието на икономиката в страната. “Правим предварителен анализ какви специалности учат студентите и в кои университети. Тази информация се дава на работодателските организации, зa да можем да паснем хората, които ще посетят форумите, на изискванията на бизнеса”, обясни Русинова, която лично разяснява какви са предимствата на страната ни.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Форумите посещавали и чужденци. Така британец е поискал да работи като учител у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.