Светът се шокира от филма за Чернобил, а ние заговорихме за строеж на АЕЦ „Белене“

0
1047

Измина една разнородна откъм новини седмица. Като започнем от шегата или новината, че премиерът ни премери мускули и магистрали с Рамбо и стигнем до там, че започне ли да вали – вадим лодките, ще разберем, че смe в държавата на комедията.

И докато едни се смеят, светът буквално притихна пред новия филм за Чернобил. Това обаче въобще не попречи на президента да заговори за АЕЦ „Белене“ в Русия.

Тези и още интересни новини от седмицата четете в коментара на Ефтика Георгиева.

3 юни, понеделник

Пловдив, тазгодишната европейска столица на културата, прииска да е Венеция. Гондолиери плаваха из улиците, превърнати в дъждовни реки. И ако срещу природата сме безсилни, то човешката глупост ще ни издави като порой. В радомирското село Байкалско години живуркат без вода, въпреки че има и водопровод, и язовир. На местната ВиК не й било изгодно да поддържа мрежа за няколко десетки жители. Някой беше казал, че България е там, където има и само един българин. Очевидно Байкалско е някаква автономна област.

Но иначе новината на деня е, че Мария Габриел отказва да е евродепутат, остава еврокомисар. Дали тя представлява и село Байкалско в общия европейски дом? И дали цифровата икономика е възможна без ток и вода?

4 юни, вторник

Силвестър Сталоун и Бойко Борисов мерят мускули. И километри – първият за декори, вторият  – за метрото. Колеги са, нали громят комунистите.

Рамбо 5 се снима у нас. Героят на Сталоун се бори за демокрация по света, като побеждава легиони с един шмайзер. При първия Рамбо президент на САЩ е Рейгън, при последния – Тръмп. Първият се бореше идеологически с комунизма по света, последният води търговски войни с комунистически Китай. Настоящият президент обаче тези дни обеща на англичаните уникално търговско споразумение и ги посъветва смело да напускат ЕС без сделка.

Нарече кметът на Лондон „пълен загубеняк”, а херцогиня Мегън „гадна”, но и се видя, че Мей не е много „желязна дама”.

5 юни, сряда

Американският сериал „Чернобил” успя да бие всички рекорди по рейтинг в историята. Огромната човешка трагедия и непростимата лъжа, променила живота на милиони. Кремъл сякаш отвръща на удара, руската телевизия снима контра сериал с американски диверсанти, а „Комсомолская правда” подозира, че зад филма стоят конкурентите на „Росатом”, целящи да сринат имиджа на Русия като ядрена сила.

Нашият президент обаче точно в този момент заговори за АЕЦ „Белене” и то зад граница. Радев каза, че ядрената централа е неизбежна, а с Русия сме стратегически партньори в енергетиката. Веднага се усети, че съветникът му  заминава за Брюксел и няма кой да му пусне хитовия сериал, но може и да слуша руснаците, които го нарекоха „ядрени таратанци”.

6 юни, четвъртък

Бойко Борисов лично внесе законопроект субсидията на партиите да бъде намалена на лев на глас, а не както е сега – 11 лева. Че те успяха и по 13 и отгоре да си вземат и то близо 20 години, но ще връщат само за три назад, заради давността. Ако се случи левче на глас, то в бюджета ще се икономисат около 16 млн.лв., които е по-добре да отидат при хората, а не при партиите.

Едни субсидии не можем да сметнем, сигурно затова Европейската комисия ни избра за център за супер компютри, барабар с Барселона, Болоня и още пет европейски градове. Суперизчисленията например помагат за предвиждания на времето, което ще задейства ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Или простичко казано, Пловдив да не става Венеция.

7 юни, петък

Двама българи били чета, а трима – чета с предател. Поведението на патриотите потвърди тази мъдрост. Реплики-куршуми гърмят в публичното пространство. Сидеров и Симеонов по-добре да си мълчат с тия изборни резултати, че бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева излезе по-мощен коалиционен партньор от тях.

Наистина по-добре е да си мълчи човек, а не като главният редактор на пеевския вестник „Телеграф”, който сезира прокуратурата, че домейн telegraf.bg,  подобен на техния telegraph.bg, заблуждава аудиторията. Ама проурор разпореди направо да се заличи марката „Телеграф“, тъй като напомняла за британското издание със същото име.

8 юни, събота

Пороят отводни мокра поръчка в Пловдив. Арестувано е суперинтелигентно непълнолетно момче, заподозряно в тероризъм и вербувано с месеци от „Ислямска държава”. Само дето тази новина не е заслуга на прокуратурата, която я оповести, а на самите родители, потърсили помощ, разтревожени от поведението на детето си.

Радикализацията не от вчера съществува като опасност за хлапетата в интернет. Как така момчето е гледало по 30 клипа на самоубийствени атентати и е получавало инструкции да сглоби бомба. Службите би трябвало да реагират много по-рано, следейки информационните потоци в мрежата. А също и случващото се офф лайн в Родопите.

9 юни, неделя

WTF е ЛГТБИ хора? Извънземни, с три крака или триглави? Съкращението е  тест за интелигентност. Само дето отново малоумни изказвания човъркаха тазгодишния София прайд.

Думата иде от английската pride и значи гордост. Да не те е срам, а напротив, да си горд, ако си някоя от тези буквички. Защо обаче да не се приемеш просто такъв, какъвто си, без да парадираш с различието си. Хиляди танцуваха под многоцветния флаг на дъгата под мотото „Не давай власт на омразата!”. И въпреки, че шепа хора се събраха за поход за защита на традиционното семейство, парадът отново показа, че у нас има търпимост към сексуалното разнообразие. По-лошото е, когато то се превърне в душевен, мисловен или поведенчески модел, какъвто ни е и жаргонът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име