Плевнелиев: Румен Радев се е скарал със САЩ и разделя ЕС

0
1227
Росен Плевнелиев

“Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение“. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев в предаването на БНТ „Денят започва“ с Георги Любенов.

Той коментира и посещението на срещата на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин:

„Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС.“

Плевнелиев каза и кое е най-важното събитие след европейския вот – изборът на председател на Европейската комисия. „В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър – председател. Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние“, допълни Плевнелиев.

Относно слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия, Плевнелиев заяви: „Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия. Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар“, категоричен е Плевнелиев.

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ.

„Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете. Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него“, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ“, допълни бившият президент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име