САЩ с ултиматум към Турция: Спрете сделката с руските ракети, иначе санкции от НАТО

0
1238
Доналд Тръмп

Съединените американски щати дадоха срок от половин месец на Турция да се откаже от сделката с Русия за придобиване на зенитно-ракетни системи С-400, предаде американската телевизия CNBC, позовавайки се на добре осведомени източници.

До края на първата работна седмица на месец юни Анкара трябва да се е отказала от руските комплекси С-400 „Триумф“, и вместо тях да се въоръжи с американските „Пейтриът“.

В противен случай САЩ ще скъсат договора с турците за стелт изтребители Ф-35. Освен че няма да доставят модерни изтребители на Турция, американците заплашват с налагане на икономически санкции, а всичко това ще разклати сериозно НАТО.

След малко повече от две седмици отношенията между САЩ и Турция могат да бъдат сериозно разклатени. Двете страни са стратегически съюзници, но заради сближаването на Турция с Русия, САЩ заплашват с ответен удар. Източниците на американската телевизия твърдят, че това е последният ултиматум. Държавният департамент е дал срок на Анкара, след който няма да има връщане назад.

Държавният департамент е посочил като аргумент, че страните в НАТО трябва да имат военно оборудване, което е съвместимо с натовските системи, а руските ракетни комплекси не отговарят на този критерий.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара се подготвя за евентуални санкции от страна на САЩ. Министърът отново потвърди позицията на Турция, че сделката с Москва е вече свършен факт, и посочи, че Анкара е изпратила в Русия персонал, който да бъде обучен да работи с руските системи. Междувременно президентът Реджеп Ердоган призова всички турски граждани да бъдат обединени срещу „външните заплахи“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име