Още 40 камери ще следят шофьорите в София. Вижте къде са

0
1088
снимка: Pixabay

Столична община ще постави още 40 камери по улиците на София. Те ще следят за шофьори, които карат в бус лентите.

Ще бъдат поставени на бул. “Цариградско шосе”, бул. “Сливница” – от Сточна гара до бул. “Петър Дертлиев”, бул. “Данаил Николаев”, бул. “Александър Малинов – от бул. “Андрей Сахаров” до “Цариградско шосе”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” – между “Черни връх” и “Драган Цанков”, бул. “България” – между “Гоце Делчев и “Пейо Тодоров”

Има и една обособена зона на бул. “Константин Величков”, между бул. “Сливница” и бул.“Възкресение”. Там автобуси, тролеи и трамваите се движат в средната лента по линията на железницата и са отделени със заградителни съоръжения.

От „Пътна полиция“ обявиха, че досега, във въпросните отсечки, контролът се е осъществявал от катаджии, тъй като камерите за скорост не могат да бъдат ползвани за такива нарушения.

Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките с тях се ще изпращат към „Пътна полиция“, където ще се налагат глобите. Така и контролът ще стане денонощен.

От Столичната община припомнят, че лентите са ясно отделени от другите платна с жълта боя и надписи на английски език, а и с главни букви BUS. Има и знаци, които предупреждават за тях.

Статистиката сочи, че през миналата година за шофиране по столичните бус ленти са глобени 3133 шофьори, те са платили по 50 лв. за нарушението.

Само от началото на 2019-а досега са санкционирани 1665 прегрешили водачи, дръзнали да минат пряко и да избегнат трафика.

Сигнали за каращи в бус лентите могат да се подават на тел. 112, както и на Facebook страницата на СДВР.