Граждани „събудиха“ политици да подпишат декларации в подкрепа на Лаура Кьовеши за европейски прокурор

0
642

Гражданската група, основана във Фейсбук, „Аз подкрепям Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура“, накара политиците да изпълнят предизборните и студийни обещания, които са дали.

Членове на групата подготвиха специална декларация, в която индиректно карат политици да заявят подкрепата си за Лаура Кьовеши. Вижте декларацията тук. Тя е преведена на 8 езика.

Те се обръщат към кандидатите за евродепутати от всяка страна, член на Европейския съюз, да декларират с подписа си, че поемат изброените в декларацията ангажименти, делегирани им от техните бъдещи избиратели.

Декларацията казва, че категорично, ако бъдат избрани за евродепутати, които са след броени дни на изборите, ще гласуват за румънския представител Лаура Кьовеши.

Събитието се нарича „Декларирай обещаното“ и към него са се подписали само представители на“ Демократична България“. 8 от тях вече са декларирали, че ще подкрепят кандидатурата на румънския представител.

Декларациите са на 1. Албена Симеонова, 2. Росен Богомилов, 3. Алина Добрева, 4. Тома Белев, 5. Емил А. Георгиев, 6. Цецка Бачкова, 7. Даниела Божинова и 8. Мария Спирова.

Очакват се декларации и от кандидати за евродепутати от Румъния, както и от останалите страни-членки на ЕС.

Като ръководител на антикорупционната агенция в Румъния, Кьовеши праща зад решетките десетки хора, заемащи висши публични длъжности. След като беше отстранена от правителството миналата година, сега тя очаква да разбере дали ще заеме поста европейски главен прокурор.

Другият претендент е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер, който е подкрепян от правителството на Франция. За разлика от него, Кьовеши няма подкрепа от управляващите в Румъния.

През 2006 г., когато е едва на 33 години, Кьовеши става първата жена главен прокурор на Румъния и прекарва два мандата на този пост.

През юли 2018 г. Кьовеши е отстранена от поста с обвинения в превишаване на правомощията, отправени от правителството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име