Фирма на певицата Лилана ще събира парите от ТОЛ системата

0
1038

Компания „Телетол“ АД е станала вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси – ТОЛ системата.

Фирмата е собственост на кипърска офшорка и на стартъп, в който съсобственик е певицата Лилана, пише Медиапул.

Досега единственият доставчик на услугата беше „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД.

Договорът между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество „Телетол“ е подписан на 14 май.

В 10-дневен срок от подписване на договора, „Телетол“ трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

Не е ясно каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%.

Толкова прибира „Интелигентни Трафик Системи“.

„Телетол“ АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н. Акционери в дружеството са „Нованор“ (70%) и „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД (30%).

Мажоритарният собственик – „Нованор“ – е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда „Илевън“. Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, и Мартин Димитров.

Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на „Телетол“ АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

Не е ясно кой стои зад миноритарния акционер в „Телетол“ – „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД.Той е собственост на „Информикс груп“, зад която стои кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“.

Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, и такива, финансирани с евросредства – за ремонта на пътища в София, за доставка на електронните табла по спирките, събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име