Оптимистично за младите – ще стигнем стандарта на европейците след 44 години

0
801

Ако икономиката продължава в същите темпове, България ще настигне стандарта на средноевропейските страни след около 44 години. Това стана ясно на срещата между БСП и бизнеса на тема „Ролята на държавата и европейските институции по политиките на доходите“.

На нея присъства лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, кандидатът за евродепутат от БСП проф. Румен Гечев, депутати от левицата, както и представители на някои най-големите фирми и работодателски организации.

„Една от наболелите теми, които вълнува държавата, общините и бизнеса, е нивото на заплащането. Нека заедно търсим посоката и пътищата за това как да стигнем онова равнище на доходите, което да вдигне стандарта на живот на българските граждани“ – с тези думи Калоян Паргов откри дискусията.

Според проф. Гечев сегашното правителство няма стратегия за развитие на българската икономика за 2-3 години напред, а какво остава за 10-15, каквато е практиката в развитите европейски страни.

„Тежко и горко на една държава, която разчита само на еврофондовете. Банките се чудят какво да правят, пращят от пари, но никой не иска да инвестира. Тоест, проблемът не е във финансирането, а в инвестиционната политика. Винаги съм казвал, че най-добрата социална политика е инвестиционната“, заяви Гечев.

Професорът е категоричен, че новите представители на БСП в Европарламента ще се противопоставят на двойния стандарт на Брюксел спрямо Изтока и Запада.

„При положение, че над 90% от фирмите в ЕС са малки и средни, какво прави България, каква стратегия има правителството за тяхното подпомагане?“, попита Гечев.

От КРИБ говореха за единната минимална заплата в Европа. Според тях няма как всички да получаваме еднакъв размер, каквито предложения се чуват в предизборната кампания, защото минималните заплати в Европа варират от 270 евро до над 1000. В зависимост от икономическото развитие на съответните страни. Тоест ние не трябва да говорим за еднакви заплати, а за единен подход, който да отразява икономиката, категорични са техните експерти.

По време на срещата бе отчетено, че 50% от оборота на търговските вериги е от промоционални оферти. Това убива българския производител, смятат икономистите. „Администрацията се раздува, вдигат им се заплатите. Това е добре. Те трябва да са високоплатени, но не за сметка на държавния бюджет, а на икономиката. Не е пътят преди избори да ги повишим, за да се харесаме“, казаха експертите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име