Имат ли политиците скрити имоти и офшорни сметки – Цацаров поиска информация от ДАНС

0
1062
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

През последните дни за същото настояваше и президентът Румен Радев. Той призова за разкриване на офшорните сметки и по-задълбочени мерки срещу корупцията, не всичко да приключва с фиктивни оставки.

Каква информация точно поиска Цацаров от ДАНС:

  • банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния ред;
  • участие в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния ред;
  • притежавани недвижими имоти и (или) друго имущество на значителна стойност, недекларирано по съответния ред;
  • извършени разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по съответния ред.

Във връзка с имотните скандали от последния месец Цацаров вече възложи на ГД „Национална полиция“ документална проверка за ползването им по предназначение на всички къщи на гости на територията на страната, финансирани по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

По отношение на притежаваните (не лично) имоти пък се разбра, че антикорупционната комисия е публикувала непълна имуществена декларация на вече бившия земеделския министър Румен Порожанов. В качeния на сайта на комисията вариант на документа липсваше информация за апартаменти и земеделска земя, които са били придобити от съпругата на министъра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име