Без дебат, 5 от ДПС „против“ – Десислава Танева официално е земеделски министър

0
764
Десислава Танева
Парламентът избра Десислава Танева за министър на земеделието на мястото на Румен Порожанов без дебат.
121 депутати гласуваха „за“ депутатката от ГЕРБ да оглави земеделското министерство, а 5-има от ДПС гласуваха „против“ с обяснението, че не е срещу Танева, а срещу политиката на цялото правителство.
Танева идва на мястото на Порожанов, който вчера подаде оставка, а премиерът я прие. Самият Порожанов бе беше в залата.Оставката идва след скандалите с усвояването на евросредства на къщите за гостите и с фонд Земеделие, чийто директор е бил Порожанов, както и с несъответствия в имотната му декларация, качена на сайта на КПКОНПИ.

Десислава Танева положи клетва като министър, а в парламента не се появи и премиерът Борисов. Докладът за смяната бе прочетен от вицепремиера Томислав Дончев. Танева ще е министър за втори път, тъй като беше на същия пост и в кабинета Борисов 2.

„Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания, изострена и нетипична за едни европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната“, заяви Десислава Танева веднага след избора й.

Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране и на управленската програма на ГЕРБ“, обясни Танева.

След избора й Десислава Танева тя обясни, че отстраняването на зам.-председателя на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Мизова не подлежи на съмнение.

Премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че запазването на поста на Мизова е станало причина за ускоряването на оставката на Румен Порожанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име