Предизборно: Обещават прегледът на деца в болница да е безплатен

0
775

1,7 млн. лв. отпуска държавата на протестиращите педиатри от Специализираната детска болница в столицата.

Три поредни протеста имаха лекарите в единствената у нас педиатрична болница заради липса на средства, орязани пари и напускащи специалисти.

Заради протестите премиерът Бойко Борисов привика здравния министър Кирил Ананиев и проф. Иван Литвиненко в Министерски съвет, където бяха обещани пари, за да спре протестът.

Предвидима стъпка на премиера Бойко Борисов.

А новината за парите съобщи здравният министър Кирил Ананиев след срещата.

От сумата ще бъдат завишени частично заплатите, но основната част ще отиде за покупка на апаратура. 750 хил. лв. са предназначени за покупката на 50 кувьоза, а 500 хил. отиват за апарати за дихателна реанимация.

От името на лекарите, които заплашиха с колективна оставка, проф. Иван Литвиненко обяви, че благодаря на премиера за срещата и обещаното. Детският невролог от Педиатрията призна, че след нея до голяма степен напрежението е снето.

Парите се очаква да бъдат отпуснати още утре на редовното правителствено заседание на кабинета.

Ананиев от своя страна обясни, че следващата седмица ще бъде обсъдена и таксата за преглед на деца в спешните педиатрични кабинети в болниците, за което в момента родителите заплащат от порядъка на 20- 30 лв., ако детето и бъде само прегледано, но не и оставено на лечение в болницата.

Водят се и преговори с Българския лекарски съюз по увеличението на някои видове клинични пътеки, сред които и тези в педиатрията.

До края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство.

Предвидено било и да се реши проблемът с неонантолозите, тъй като техният брой е намалял.