Какво казаха Мария Габриел и Елена Йончева в първия лидерски дебат

0
773

Водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева се изправиха една срещу друга в първи лидерски дебат по време на предизборната кампания.

В ефира на Нова телевизия те влязоха в ожесточен спор за това каква оценка ни пише Европа в своите доклади. Йончева цитира примери за липса на ефективна борба с корупцията в доклада на Европейската комисия от февруари тази година. Габриел пък очерта положителното в същия този доклад, а именно стабилността и икономическия растеж. След това кандидатите на БСП и ГЕРБ спореха и за доклада на Държавния департамент на САЩ.

„Вижте какво се случва с българските села. Всяко 10-о село е под 10 жители. Когато отидете в магазина, 80% от плодовете и зеленчуците не са български. В Родопите картофите са немски. Каква е причината? За изминалия програмен период в селското стопанство са налети 7,4 милиарда евро – 70% от тези средства обаче са отишли в 100 фирми. Тоест, вместо да съживяват селата, да отиват при млади фермери, тези пари облагодетелстват определен бизнес кръг”, заяви Елена Йончева.

„90490 български земеделски стопанства са получили директни плащания, от които 61700 са получили плащания под 5000 евро. За 2007-2013 г. над 5400 млади земеделски стопани са започнали да упражняват тази професия”, каза Габриел, отново цитирайки данни на Европейската комисия.

Тя подчерта, че още е рано да говорим за следващ еврокомисар. По-важното е да не допускаме антиевропейски настроения в Европа. Йончева пък прогнозира, че левицата ще има повече представители в Брюксел.

Ако сега направим заплатите 800 лева, ще има фалит на фирми и безработица, заяви Габриел по повод популистките идеи за минимална ставка на минимална европейска заплата.

Йончева обаче говори Румъния, която откакто е в ЕС, си е покачила доходите и днес минималната заплата там е 446 евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име