Папата, Слави, Пеевски. КОЙ и КЪДЕ – все въпроси

0
832
Слави Трифонов

Тази седмица мина по благословията на папата, Слави Трифонов пък, се отказа вече да ни благославя, а сега пък се питаме КЪДЕ е Пеевски.

И изобщо, в тази страна, само въпроси.

Тези и още събития от изминалата седмица в коментара на Ефтика Георгиева.

6 май, понеделник

Ден на храбростта. Армията ни не е губила битка, но политиката ни не е печелила война.

Нищо храбро у синодалните старци, които отказаха да се молят за мир по света, заедно с папа Франциск и представители на всички вероизповедания в България. Може би по-величествено бе замяната им с дечица, които пееха вазовата молитва „Дядо Господи, прости ме“.

Хлапета носеха факли – символ на любовта, която гори във всеки от нас. С огъня на любовта искаме да разтопим леда на войната, каза папата. Уви, безразличието на нашата църква се оказа заледено от 1054 г.

7 май, вторник

Роди се принц. Съобщението, залепено на вратата на Бъкингамския дворец, за секунди обиколи света. Синът на Хари и Мегън е седми на опашката за короната на Англия, ще бъде херцог на Съсекс.

У нас обаче няма къде да се носят хартиените съобщения на Делян Пеевски. Продължава драмата с адреса на медийния цар, а Върховният административен съд отказа да проверява къде живее. Дали обаче и БиТиВи няма да попадне някак в империята му. Телевизията е на тезгяха, а Слави Трифонов заяви, че не се чувства на място в тази медийната среда, затова и шоуто му няма да продължи.

 

8 май, сряда

Предизборното шоу обаче продължава с калпава режисура и плоски шеги. БСП се жали, че премиерът Борисов агитира с държавни средства из болници и магистрали. Публичните му хвалби обърквали избирателите, а и не били маркирани като платени, както изисквал закона. Левите предлагат или да излезе в отпуск, или да плаща глоби от 3 до 15 хилядарки.

Премиерът обаче контрира, че президентът прави кампания с държавни пари. Обмисля дали и той да не сезира ЦИК, защото не бил кьорав къде ходи на пленум Радев и как негови хора са в листата на БСП.

Предизборните партийни сценаристи обаче пропускат най-важното – че държавните пари всъщност са нашите, а не техните пари.

9 май, четвъртък

 Ден на победата за русофилите, Ден на Европа – за европейците. Звучи одата на радостта, а в края на месеца ще видим десни или леви радостно ще тананикат в европейския парламент. Май най-радостна е бившата кметица на „Младост” и кандидат за евродепутат Десислава Иванчева, която бе пусната под домашен арест. Нечестни строителни сделки й изядоха имиджа на природозащитник, честно спечелил кметско място. Ами много ясно, няма място за палаткаджии в българската политика. Поредното доказателство за това е, че предложения за законови промени целят по-големи наказания за палатки върху дюните, но да отпадне забраната за строителство върху тях. В нашия си парламент най-често звучи одата на глупостта.

10 май, петък

Сериал „Оправни съпруги” се върти по мрежата. Половинката на земеделския министър Румен Порожанов, Веска, имала огромен талант в сферата на недвижимите имоти. Тя купува евтино апартаменти и ниви, но той не й признава предприемаческия хъс и не декларира придобивките й в публичната си имотна декларация. Друга пък оправна женичка е балдъзата на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, която е получила над един милион лева за четири къщички за гости. Изобщо цялата рода по съпружеска линия на Карадайъ гостоприемно посреща гости с европейски пари, разкрива отново „Биволь”. Истина е, че зад забогателия политик седи оправна съпруга. Може и балдъза.

11 май, събота

Германската автомобилна индустрия се ориентира към България, похвали се премиерът при откриването на завод за авточасти. На два милиона продукти имало само един дефектен, показателите били по-добри отколкото в немските заводи. Засега обаче само при детайлите, цяло беемве още не се е родило в България.

Както е тръгнало, може да изместим турските гастербайтери от немската икономика. То сигурно затова турският посланик се ядоса и издъни на откриването на завод за гуми, като каза че трябвало да се насърчава изучаването на турски език, за да има повече съседски инвестиции. Ама ние не за турски, за немски автомобилни капиталовложения ламтим.

12 май, неделя

Формула 1 между президент и премиер тази неделя. Педалът на газта е натиснат докрай кой е довел немския автомобилен гигант „Фолксваген” в България. Радев се пъчи в Асеновград, че именно той е поканил германския президент. Предшественикът му Плевнелиев обаче го обвинява и в манипулация и некомпетентност, а и че не било „Фолксваген”, а „Шкода”. Политическите обиколки на пистата обаче са на изключително смешна скорост, тъй като все още се водят преговори с инвеститора. А на българския избирател му се ще да кара нова, директно от завода, кола, а не караният от немец десет години „запазен” опел. А, ако може, и шосето да е равно и без дупки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име