Новият президент на Македония обеща свободни медии и членство в ЕС и НАТО

0
1040

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски официално встъпи в длъжност, след като положи клетва в парламента. Той заяви, че ще бъде президент на всички македонци – и на гласувалите за него, и на тези, подкрепили опонентите му.

В речта си Пендаровски посочи, че президентските избори са важни не заради изборния резултат, а заради оценката, че е организиран честен и демократичен изборен процес. Пендаровски изрази намерение да подаде ръка за сътрудничество на опозицията.

Той каза още, че политическите различия ще продължат, защото са естествени, но енергията и потенциалът на обществото трябва да бъдат обединени около стратегически теми. Пендаровски открои евроатлантическата интеграция. Той ще се ангажира в усилията за довършване на процеса за пълноправното членство в НАТО и с преговорите с ЕС.

Като абсолютни приоритети открои постигането на по-високи нива на икономически растеж от досегашните и нулева толерантност към престъпността и корупцията.

Пендаровски говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като позитивен пример за политическа смелост.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той каза още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Сред присъствалите на церемонията бяха българският държавен глава Румен Радев, президентите на Албания, Косово, Сърбия, представители на Гърция, Черна гора, Турция, Словения, Полша и други официални гости, предаде БТА.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име