395 000 лв. изчезнаха от Гигинския манастир. Светинята замесена с КТБ, ДСК и фалшиви подписи

0
10376

КТБ си търси дълг в размер на 395 000 лв. от Гигинския манастир „Св.св. Козма и Дамян Асийски“. Поради тази причина светинята е пусната на търг.

Кредитът бил изтеглен през 2013 г. за съфинансиране за реконструкция на старото манастирско крило с европейски пари по Програмата за подобряване на селските райони чрез Държавен Фонд „Земеделие“, научи Коректно.БГ.

Цялата сума била в размер на 791 000 лв., като 395 000 лв. от тях са теглени за дофинансиране на евросредства като кредит от КТБ.

Заради неизплащане на кредита от страна на манастира синдиците на КТБ започват да си търсят парите и така се стига до факта, че манастирът е бил включен в списък за търг с тайно наддаване. 

Поради тази причина в манастира е започнало и разследване от страна на прокуратурата и МВР.

Вариант манастирът да бъде продаден и купен реално няма, казват юристи, но основният въпрос, който остава, е къде са търсените от КТБ 395 000 лв.

Официални документи, с които „Коректно.БГ“ разполага, показват, че същата сума е била преместена в банка ДСК, именно там е и официалната сметка на манастира, по която постъпват дарения и разплащания.

От дело, заведено в СГП на 12 март, се вижда, че старият игумен Евгений Райков, дядо Евгени обяснява, че на 14.08. 2014 г. се появило лице, което е депозирало молба (саморъчно написана) до Атанас Добрев, изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“ по това време, с която се иска сключване на анекс към договора, с който да бъде променена банковата сметка от КТБ в ДСК. Тази молба била подписана от самия него и месец преди фалита на КТБ.

Пред прокуратурата игумен Евгений Райков отрича да е писал и подписвал такава молба, с която изчезналите 395 000 лв. да се преместят и не е упълномощявал никой да подава такава молба, се вижда от документите, с които разполагаме.

В хода на извършената проверка на разследващите органи са били снети показания от Евгений и от настоящия игумен отец Никанор, със светското име Христо Мишков. Така прокуратурата ще трябва да установи от чие име са преместени парите и дали почеркът е на един от двамата игумени, пише в документите.

Юристи обясняват, че такава голяма сума не може да се премести само с една собственоръчно написана молба от една банка в друга с одобрението на Фонд „Земеделие“ и отбелязват, че вероятно фондът е съдействал за преместването.

Вижте скандалната молба тук. 

01-3 Молба за промяна на банкова сметка_rasterized365485689

Молбата, с която са преместни парите, се разглежда от прокуратурата. Изискани са и всички банкови анекси и договори на манастира и е поискана експертна оценка и разследване на МВР.

Според наши източници с молбата са се заели и графолози, за да установят чий е почеркът и подписът, с които са преместени парите.

Настоящият игумен отец Никанор обясни, че парите били преведени на фирма, която да извърши ремонта на манастира, която затворила.

Министърът на земеделието Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите се финансират на 100% и по правилата за използване на евросредства първо трябва да се приключи проектът, след което той се разплаща от разплащателна агенция.

Тук идва въпросът защо се тегли кредит от КТБ, след като фондът кредитира 100% програмата и къде са всъщност тези 395 000 лв. Отговор засега няма.

Гигинският манастир е получавал в години помощи и дарения от държавата, до 2015 г. беше в окаяно състояние. Сред дарителите са били банкерът Цветан Василев, премиерът Бойко Борисов и Сергей Станишев.

През 2013 г. Василев и съпругата му бяха изографисани като ктитори на манастира, но след обществена реакция бяха заличени.

Разполагаме с документи по казуса, които не могат да бъдат публикувани заради личните данни, които се съдържат в тях. При необходимост те могат да бъдат предоставени.

автор: Антония Чорева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име