Шабленското езеро източено и опожарено заради резиденцията. Десетки видове застрашени и изгорени

18
42629

Шабленското езеро  е било източено заради наводнение в правителствената резиденция „Шабла“, научи „Коректно.БГ“.

Освен че е източено, езерото е опожарено. За това алармира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Шабленското езеро е защитено, част от Натура 2000, а там има местообитания на редки видове птици от международно значение.

По информация на БДЗП източването е станало след разпореждане на РИОСВ – Варна.

Засегнато е и съседното Езерецко езеро.

Ето какво обясняват от дружеството:

„Има драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера установи екип на БДЗП на 9-ти март по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „Шабленски езерен комплекс“. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.

Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в Защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Припомняме, че Шабленския езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската конвенция като влажни зони с международно значение.

След разговор с представители на РИОСВ, БДЗП е получило устна информация, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“. Каналът е широк 15-20 метра. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не е приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето.

От там са категорични, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана ѝ за управление.

Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в установените мащаби противоречи и на целите и предмета на опазване на защитената зона за птици.

Според тях пресушаването е значително.

Втори негативен фактор е и фактът, че пресушаването е съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването са изключително големи – касае се за няколкостотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на защитената зона. Твърде вероятно е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани действия, които на практика водят до унищожаване на значителна част от влажната зона“.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Варна коментираха, че няма изтичане на води от защитената територия.

От там уточниха, че още през януари е постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, което засегнало сгради (б.а. а именно резиденцията, която се намира до него) и се създава опасност за посетителите.

„След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море“, уточняват от РИОСВ.

Правозащитници алармират обаче, че десетки водолюбиви птици са загубили местообитанията си за гнездене. По снимки се виждат и загинали животинки.

Антония Чорева

18 КОМЕНТАРИ

 1. Samo v Bulgaria! Za pari i ot alchnost i maikite si shte naebat! Kak i koga shte se koregira tazi tapanarshtina!
  Koito e dal razreshenie i podpisal za tazi bezymica da bade disciplinarno osvoboden ot ranotnata si dlajnost.

 2. Е как, резиденцията е приоритет номер едно. Като дойдат лятото онея охранени шопари от министерствата трябва да им е комфортно. А природата майната и, ще построят някое комплексче за още стотина торби с лайна и готово.

 3. ДОКАТО СИ ОТИДАТ, А ТЕ НЯМАТ ТАКИВА НАМЕРЕНИЯ, ТОВА ПАРЧЕ ОТ РАЯ ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДИ И ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПУСТИНЯ.НАШИЯТ ЖИВОТ ПРИКЛЮЧВА УНИЗИТЕЛНО, ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НИ.ДЕЦА,В И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, БОРЕТЕ СЕ ДА ОСТАНЕ НЕЩО И ЗА ВАС , ДОКАТО Е ВРЕМЕ. БЪЛГАРИЯ СТРЕМИТЕЛНО СЕ ПРЕВРЪЩА В ГЕЕНА ОГНЕНА БОГ ДА ПАЗИ УМНИТЕ И РОДОЛЮБИВИТЕ!

 4. Извинете ме за крайното мнение, но като че ли наистина има някакъв пъклен план България и българите да се заличат от лицето на земята. Тогава сигурно някой чужд уж благодетел ще бъде спокоен. Жалко, че ние самите не можем, а най-вече не искаме да си обединим усилията и да защитим собствената си страна и нашите интереси. Можем само да се оплакваме и да си ближем раните.
  ,

  • Абсолютно вярно, нали виждате какво става, разруха след разруха и ако това не се покровителствуваше от държавни органи щяха да се вземат крути мерки, но не е така. Никога няма виновни, никога не се стига до затвор, дори и за много явни престъпници.

   • А бе вие докъде сте живели досега? План има и се казва ран-ът. Ние не се обединяваме и се оставяме доброволно да ни мачкат.

  • А бе вие докъде сте живели досега? План има и се казва ран-ът. Ние не се обединяваме и се оставяме доброволно да ни мачкат.

 5. Аз от повече години. Както казват хорат- тук останаха само болните и некадърните. Жалко за изгорелите животинки!

 6. Естествено, опожарили са го, ще изпъдят цялата фауна и ще си построят бетонно комплексче. Хем на морето, хем с изглед към езеро… изроди. Ненаяли се, ненакрали се. Няма засита тази алчност. Изроди корумпирани, правителствени боклуци.

 7. въпорс
  хора
  проверете първо на място –
  не се доверявайте на НПО тата–-псевдо природозащитниците
  първо проверете на място и тогава коментирайте
  НПО тата правят всичко за пари а не за защита на природата

 8. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са …
  Снимката е от ФЕЙСБУК.
  Помислете БДЗП малко за ХОРАТА, не само за финансирането си.
  Елате и вижте .

 9. Искам да помогна да се възстанови разрушеното. Резиденцията не е от значение. Считам, че има основание за сериозни съдебни мерки спрямо РИОКОСВ.

 10. Кое е „коректно“? Те ли са използвали ваша снимка или вие тяхна, от пожарите в Калифорния?“ И в чия услуга, по толкова чувствителна тема?

  https://www.standard.co.uk/news/world/california-fires-shocking-pictures-show-devastating-effect-of-wildfires-on-animals-a3989186.html?fbclid=IwAR2WREhxzhxE0SjSz43RXF5Ystpy834ZWAqVrA-KuAeZkVMYdLqS9ONQnz8

 11. А къде бяха природозащитните организации когато рибата и раците изчезнаха, когато това езеро се заблати до такава степен че всичко живо измря и кислорода намаля. Толкова тръстика и зеленина и а кислорода изчезна. А къде бяха когато всички агро псевдо фермери пръскаха с пестициди кой от кой по по отровни??? Това никой не го споменава но сега се надигнаха!!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име